Jump to content

Welcome to CustomsForge Forums
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account

Learn & Play Rocksmith!

Want to play the songs you love? Registration and the use of this website is 100% free.
The only thing you need is a legal copy of Rocksmith 2014 w/ a cable. Click here to buy it.
 
Having trouble logging in or registering? Please click "Support" below.



Photo

Song changes tuning. Getting mad? RockSmith update? Voodoo?

- - - - -

  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
Offline   a.peter

a.peter

    Expert Guitarist

  • Charter
  • PipPipPipPip
  • 129 posts
  • 21 thanks
  • Location:Germany

Donator

Am i getting mad or did there was a RS2014 update? Or is there some voodoo around? Tuesday 4th was the last time i used RS2014 this week. I played Seven Nation Army which is set in E standard tuning. Nice song, played it several times with standard tuning. Today i've started RS again. I was told by the steam launcher that an update was done. Then i selected the song ... and was told to change tuning to "open A"??? I've played it and it was set in open A tuning. I hat to do other work with my left hand. By the way, it has now to be played like i've seen it in the linked youtube video. Then i took a walk. Now I started RS again ... and the song is set back to E standard again. And i know i didn't dream it because my guitar is still tuned in open A. I've switched from lead to rhythm. The CDLC does not have a rhythm part but it displays that an open A tuning would be suggested. Does anyone experienced this strange behavior before? I'm angry with myself that I did no screenshot with the alternative tuning.

#2
Offline   engleg

engleg

    Touring Guitarist

  • Charter
  • PipPipPipPipPipPip
  • 777 posts
  • 57 thanks
  • Location:Denver, Colorado

Donator

Yes my friend your not alone.

This happened to me earlier this week.

http://customsforge....m-in-rs-open-c/

Now everything is back to normal.



#3
Offline   snowdog

snowdog

    Master Guitarist

  • Day One Donator
  • PipPipPipPipPip
  • 236 posts
  • 13 thanks
  • Location:Tottenham (aka Beirut), North London

Donator

It's obvious what's been going on, you fools:

 

Posted Image

 

Gremlins!!!  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:



#4
Offline   a.peter

a.peter

    Expert Guitarist

  • Charter
  • PipPipPipPip
  • 129 posts
  • 21 thanks
  • Location:Germany

Donator

Gremlins!!!  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Phew! I can live with this explanation! :wink: And thanks to engleg too. Now I know i'm not alone.
  • Moz likes this

#5
Offline   Adoneill

Adoneill

    Beginner Guitarist

  • Member
  • Pip
  • 19 posts
  • 1 thanks

Just a thought, but the bonus arrangement for this song is in Open A for slide purposes. Do you think you might have selected thjis arrangement by accident??



#6
Offline   a.peter

a.peter

    Expert Guitarist

  • Charter
  • PipPipPipPip
  • 129 posts
  • 21 thanks
  • Location:Germany

Donator

Just a thought, but the bonus arrangement for this song is in Open A for slide purposes. Do you think you might have selected thjis arrangement by accident??

Well, might be so. But the score was completely the same as for the lead part with standard tuning.



#7
Offline   Ally

Ally

    Moderator

  • Ex-Staff Member
  • PipPipPipPip
  • 189 posts
  • 5 thanks
  • Location:Crewe, England

I keep getting all strange goings on when it updates. Main one being it decides not to load in the RS1 tracks until i've restarted my laptop which is a ball ache, Not had it change tuning on me yet though, songs going missing I have had though lol